Przepis na chleb



Zgodnie z obietnicą podaję przepis na chleb żytni na zakwasie:

godz. 16 00. do dużego garnka wprowadzić zaczyn, dosypać ok. 300-350 g mąki żytniej, dolać wody, wymieszać

Zaczyn to niewielka ilość surowego ciasta z poprzedniego wypieku. Zaczyn można wyprodukować samemu poprzez kilkakrotne dosypywanie do słoika mąki, dolewanie wody i wymieszanie, w ciągu kilku dni można zrobić zaczyn. Ale taki młody zaczyn jest słaby. Najlepiej poprosić o odrobinę zaczynu w piekarni, albo od kogoś, kto piecze chleb.

godz. 21.00 dosypać ok. 300-350 g. mąki żytniej, dolać wody, wymieszać
godz. 6.00. następnego dnia dosypać ok. 300-350 g  mąki żytniej, dolać wody, wymieszać
godz. 16.00 z otrzymanego ciasta odłożyć do słoika 5-6 łyżek (1/3 litrowego słoika) jako zaczyn do następnego wypieku, po 2 godzinach wstawić zaczyn do lodówki na przechowanie.
Do reszty ciasta dosypać ok. 1 kg mąki żytniej, 3 łyżeczki do herbaty soli (sól rozpuścić wcześniej w wodzie), dodać ok. 2,5 szklanki wody, wymieszać i przelać gotowe ciasto chlebowe do 2 wysmarowanych masłem brytfanek
Pieczenie:
ok. 0,5 godz. w temperaturze 230ºC
ok. 1 godz. w temperaturze 200ºC
Parametry pieczenia są podane orientacyjnie, każdy piekarnik jest inny, temperaturę i czas wypieku należy dobrać doświadczalnie. Do wypieku nadaje się zarówno piekarnik elektryczny jak i gazowy.

UWAGA:
  1. Nie ma potrzeby dokładnego przestrzegania odstępów czasowych, ważny jest jedynie ostatni etap, aby pomiędzy przygotowaniem ciasta, a włożeniem go do piekarnika upłynęły ok. 3 godziny.
  2. Nie ma potrzeby ręcznego ugniatania ciasta, wystarczy dokładnie wymieszać składniki w garnku drewnianą łopatką i przelać je do brytfanek
  3. Polecane brytfanki z warstwą „anty-stick” 310x190x60 mm. z firmy SNC Białystok, dostępne w allegro
  4. Do wypieku można użyć mąki białej lub razowej, albo zmieszanej białej z razową w dowolnej proporcji. Najsmaczniejszy jest chleb z mąki białej
  5. Do wypieku mniejszych chlebów składniki dobrać proporcjonalnie
  6. Zaczyn można przechowywać w lodówce max. ok. tygodnia                                                               Smacznego                                                                                                                                       Jarek

Komentarze

  1. Dobry pomysł na pieczenie chleba i można sobie uprzyjemnić czas siedzenia w domu, czyli dwa w jednym a ile jest przyjemności przy jedzeniu własnego chleba. Pozdrawiam wszystkich. Helena

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Młócenie zboża