Kulinarne przepisy świąteczne na Boże Narodzenie
Przepis S.p Danusi Soboń na śledzie i pasztet, po wielkich poszukiwaniach w jej zapiskach w domu nie został znaleziony, jest to przepis przekazany ustnie córce Danusi i rodzinie.
Śledzie w oleju z przepisu Danusi
składniki:
1 kg śledzi
2- 3 cebule
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
2 listki laurowe
pieprz i ziele angielskie
1 łyżki soku z cytryny
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie od 2 do 4 godz. do wody dodać ocet i oliwę . Cebulę kroimy w piórka posypać odrobiną soli cukru by zmiękła . Po wymoczeniu śledzi , należy go o osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wybieramy naczynie najlepiej szklane, pokrojonego śledzia na małe kawałki układam; warstwę śledzi warstwę cebuli. Zalewamy olejem ,kropimy sokiem z cytryny posypujemy pieprzem lub majerankiem. Można udekorować grzybkami z octu, najlepsze maślaki.
Danusia powiedziała by smacznego.
Pasztet Danusi
Danusia pasztet robiła z różnych rodzajów mięs, dlatego każdy był trochę inny, zbierała niezjedzone mięsa z obiadu, były to mięsa pieczone jak również z gotowanego rosołu. Do tych mięs dodawała sporo gotowanej wieprzowej wątroby i jeżeli miała jakąś dziczyznę czy królika. , była też dodawana czerstwa bułka namoczona w wodzie i warzywa z rosołu. Wszystko musiało być starannie przemielone w maszynce lub mikserze. Przyprawy do gotowej masy, jajka 1 lub 2 pieprz, vegeta , przeciśnięte 2 lub 3 ząbki czosnku, dokładnie mieszała. Następnie masę wykładała na blachę, piekła w temperaturze 180 stopni około godz. czasu.
Przepis siostry Danusi Jadzi Witkowskiej na sałatkę
składniki:
1 1/2 kilograma poszatkowanej kapusty
3 papryki czerwona, żółta i zielona
2 lub 3 cebule
Zlewa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1 1/2 łyżki soli
1 litr wody gazowanej
Paprykę kroimy w cienkie paski , cebulę w pół krążki wszystkie te składniki łączymy z kapustą.
Zalewę robimy w naczyniu wkładając wszystkie składni i na koniec dodajemy wodę gazowaną, należy starannie wymieszać by się wszystko rozpuściło. najlepiej kapustę przełożyć do jakiegoś wiaderka następnie zalać nakryć talerzykiem i obciążyć , może to być słoik z wodą. Surówkę możemy spożywać już po 24 god. i przez dłuższy czas.
Smacznego życzy Jadzia
Mój przepis na pierogi z pieczarkami
Farsz pieczarkowy przygotowuję sobie dzień wcześniej.
składnik:
1 kg. pieczarek
1 cebula
1/2 kostki masła
Pieczarki trę na tarce o dużych oczkach nie obieram ze skórki, cebulę kroje w drobną kosteczkę na patelnię wkładam masło i cebulę trochę to podpiekam
następnie dodaje pieczarki . Pieczarki muszą piec się do chwili jak już wyjdzie z nich woda i będą się podpiekać, następnie solę pieprze i dodaje trochę vegety. przekładam do salaterki.
Ciasto na pierogi
4 szklanki mąki ,szczyptę soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka wody gotowanej gorącej
1 szklanka wody gazowanej
Do miski wsypuję mąkę robię na środku otwór wlewam gorące masło , następnie mieszam gorącą wodę z gazowaną , staram się szybko dokładnie zagnieść ciasto , po zagnieceniu wyjmuje na stolnicę i jeszcze jakiś czas je wyrabiam by ciasto nabrało elastyczności. Odstawiam ciasto na jakiś czas przykrywają je ciepłym nagrzanym garnkiem. Następnie wałkuje , wycinam krążki, nakładam farsz i je sklejam maszynkom.
Gotowanie
Do garnka wlewam wodę ,którą solę i wlewam trochę oleju . Kiedy woda zaczyna się gotować wkładam pierogi lecz tak by swobodnie pływały. gotuje około 5 minut . Następnie wyjmuje na sitko by obleciały z wody , wysypuje je na stolnice celem zahartowania, układam w pojemniczki , można mrozić jak również spożywać od razu.
Smacznego życzy Helena
Aż ślinka leci ,skorzystam z przepisu Śp. Danusi na pasztet .Jest bardzo prosty ,nie lubię skomplikowanych przepisów. Śledzie robię tylko w oleju bo takie lubię a pierogi z pieczarkami też dobry przepis ,podobnie robię z kapustą i pieczarkami lub z kapustą i grzybami.Nasze potrawy wigilijne to pychota.
OdpowiedzUsuńZosia,
aż ślinka leci
OdpowiedzUsuń