Dalsze kulinarne przepisu świąteczne i wigilijne
Znaczenie jedzonych potraw wigilijnych. 12 potraw wigilijnych przygotowanych głównie z płodów ziemi: maku, ryb, kapusty, grochu i miodu to symbol dostatku, witalności szczęścia i trwałości sił. Liczba 12 dań symbolizuje 12 apostołów przy ostatniej wieczerzy, według wierzeń ludowych 12 miesięcy w roku.
Ryba to symbol Jezusa Chrystusa
Mak i ziarna zbóż są symbolem dostatku, urodzaju i płodności
Groch kapusta i leśne grzyby mają przynosić szczęście, dostatek i zapewnić zdrowie chroniąc przed chorobami.
Buraki barszcz czerwony ma przynosić urodę i długowieczność
Suszone owoce ; kompot z suszu, jabłka suszone są symbolem pokoju, gruszki suszone przynoszą długowieczność, śliwki odpędzać złe moce. Suszone figi i rodzynki symbolem obfitości. To tylko niektóre znaczenia dań wigilijnych.
przepisy na rybę po chińsku:
Składniki:
1 kg białej ryby płaty , tilapia, tołpyga lub morszczuk
mąka do obtoczenia ryby, olej do pieczenia
paprykę świeżą żółtą i czerwoną, dwa ogórki korniszony, jedna cebula.
składniki na sos do ryby:
10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, 10 łyżek octu, 5 łyżek keczupu ostrego, 5 łyżek keczupu łagodnego, dwie łyżki przecieru pomidorowego.
Wykonanie :
Paprykę pokroić w cienkie paski i tak samo ogórki, cebule w piórka. Przygotować szklane naczynie dość wysokie.
Rybę rozmrozić umyć i osuszyć ręcznikiem troszeczkę posolić, odtoczyć w mące i piecz na dobrze rozgrzanym oleju. Po upieczeniu ryby wkładamy do naczynia warstwami raz rybę raz przygotowane warzywa, tak by na wieszku znalazły się warzywa.
przygotowanie sosu do garnka wkładamy wszystkie składniki stawiamy na kuchnię i podgrzewamy cały czas mieszając nie dopuszczając do całkowitego gotowania. Takim ciepłym sosem zlewamy rybę. Odstawiamy w chłodne miejsce i już po wystygnięciu jest ryba gotowa do jedzenia. Smacznego
H.B
Pychota , lubię ryby morskie i słodkowodne a najbardziej szczupaka i suma..Przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuń