Po chleb nie musimy iść do sklepu
Musimy jakoś przetrwać ten
trudny czas epidemii koronawirusa. W zaistniałej sytuacji zachodzi konieczność
ograniczenia kontaktów ze światem do minimum. Ale całkowicie odizolować się nie
da. Nie da się całkowicie zrezygnować z zakupów, gdyż podstawowych produktów
spożywczych na zapas zakupić nie sposób. Chleb zakupiony w sklepie zbyt długo
nie poleży i musi być zakupywany na bieżąco. Ale w przypadku chleba jest sposób
na to, aby zrezygnować z jego zakupu, a tym samym ograniczyć wychodzenie do
sklepu. Pyszny chleb można upiec samemu w domu, wystarczy mieć dostęp do
piekarnika gazowego albo elektrycznego, takiego samego jak do wypieku ciast.
Sposób wypieku chleba był podany na naszym blogu, link podaję poniżej
Ten przepis jest sprawdzony
przeze mnie, w Internecie można znaleźć wiele innych przepisów.
Do domowego wypieku chleba
wystarczą 3 składniki: mąka żytnia, sól i woda. Mąka żytnia w sklepach jest
raczej rzadkością, ale można ją zakupić np. na targowisku miejskim w
Bełchatowie przy ul. Wojska Polskiego. Sprzedawana jest w 2-kilogramowych
workach foliowych w cenie 2,50 zł za kilogram albo cały 25-kilogramowy papierowy
worek w cenie 2 zł za kilogram. Umiejętność pieczenia chleba może się zawsze
przydać, koronawirus pewnie za jakiś czas przeminie, ale nie wiadomo, co
jeszcze na świecie może się przydarzyć w przyszłości. Osobiście chleb domowy
wypiekam już od kilku lat. Taki chleb jest smaczny i zdrowy. Nic prostszego,
skoro taki kulinarny analfabeta jak ja potrafi to zrobić. W życiu nawet zupy
nie ugotowałem.
Świeżutki, upieczony wczoraj wieczorem
Takie brytfanki są najlepsze
Jarek
w razie pytań proszę pisać
jarczeslaw@tlen.pl
Mądra rada powinno się z niej skorzystać. Chleb można upiec też z pszennej mąki jak nie ma dostępu do innej. Życzę smacznego.
OdpowiedzUsuńZ mąki pszennej nigdy nie próbowałem, ale oczywiście można. Różnica polega na tym, że do mąki pszennej dodaje się drożdże. W internecie jest mnóstwo przepisów, ponadto można znaleźć film na youtube odnośnie pieczenia chleba z mąki pszennej, warto spróbować.
UsuńJarek