Masło domowej roboty
Lat temu kilkadziesiąt gospodynie robiły na wsiach pyszne masło. W tym celu należało zebrać odpowiednią ilość śmietany. Śmietana powstawała w ten sposób, że na jakiś czas odstawiało się mleko w pojemniku, a gdy mleko oddzieliło śmietanę, to należało ją zebrać. Śmietana jako lżejsza pojawiała się zawsze na wierzchu. Wlewało się ją do kierzynki a następnie należało ją ubijać za pomocą drewnianego kija do momentu, aż masło oddzieli się od maślanki. Jeżeli gospodyni nie posiadała kierzynki, do produkcji masła mogła zastosować zwykłą bańką do mleka, którą należało potrząsać przez kilkadziesiąt minut. A czy obecnie w domowych warunkach można samemu zrobić masło? Jak najbardziej można. Najlepiej, gdy ktoś ma dostęp do wiejskiego mleka, ale i to nie jest konieczne. Gotową śmietaną można kupić w sklepie, zawartość tłuszczu w śmietanie musi wynosić minimum 30%. Podobno nie nadaje się do tego celu jedynie śmietana UHT, inne w większości się nadają.
Śmietana łaciata nadaje się do produkcji masła
Należy również posiadać w kuchni jakiekolwiek
urządzenie mieszające.
Przy
użyciu takiego urządzenia cały proces produkcji masła można ogarnąć w 10 minut.
Przykładowo 0,5 l. śmietany wlewamy do litrowego słoika. Włączamy urządzenie
mieszające i już po 5 minutach ze śmietany powstaje masło i maślanka. Masło
należy odcedzić, przepłukać i gotowe.
Tyle powstało z litra śmietany
A
współczesne kierzynki wyglądają tak:
Jedynego producenta kierzynek znalazłem w Kotlinie Kłodzkiej. Aż
się wierzyć nie chce, że takie piękne urządzenie opłaca się komuś wyprodukować
za 135 zł (mniejsze można zakupić nawet za 80 zł.) Zakupiłem przez allegro latam 2021 r.
Na razie służy jako ozdoba. A w przyszłości, kto wie jakie nas czekają
czasy.
https://allegro.pl/oferta/maselnica-do-masla-masniczka-kierzynka-do-4litrow-11734642161
https://allegro.pl/oferta/maselnica-do-masla-masniczka-kierzynka-do-1litra-11787577379
Smacznego!
Jarek
jarczeslaw@tlen.pl
Jakie piękne,w życiu bym nie uwierzyła że ktoś jeszcze robi takie cuda.
OdpowiedzUsuń