Najprostszy i najmniej pracochłonny przepis na chleb z mąki żytniej
Aby upiec
chleb żytni na zakwasie wystarczy mieć solidny garnek, solidną drewnianą łyżkę,
mąkę żytnią, sól, trochę wody, piekarnik i odrobinę chęci. Niezbędną rzeczą
jest również posiadanie zakwasu. Zakwas jest to niewielka ilość surowego ciasta
pozostawiona z poprzedniego wypieku. Można taki zakwas wyhodować samemu w ciągu
kilku dni poprzez mieszanie mąki z wodą w słoiku do czasu aż bakterie zawarte w mące zaczną
pracować i widoczne będą wewnątrz słoika pęcherzyki powietrza. Problem w tym,
że taki świeżo wyhodowany zakwas jest dosyć słaby, najlepiej jest zaopatrzyć
się w zakwas w pobliskiej piekarni albo
u kogoś, kto już od dawna zajmuje się pieczeniem chleba. Gdyby ktoś potrzebował
i miał niedaleko, to mogę poczęstować swoim.
Poniższy
przepis dotyczy wypieku chleba z 2 kilogramów mąki żytniej, czyli docelowo
otrzymujemy ok. 3 kg, chleba w dwóch bochenkach. Oczywiście można zmniejszyć
składniki o połowę i upiec 1 chleb z jednego kilograma mąki albo
proporcjonalnie dobrać składniki według potrzeb
ZACZYNAMY
Do garnka
wprowadzamy zaczyn
Dosypujemy
0,5 kg mąki i dolewamy szklankę (ok.250 ml.)przegotowanej i wystudzonej wody.
Całość należy wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na kilka –
kilkanaście godzin (np. na noc.)
Po ok. 10-12
godzinach (np. rano) ponownie dosypujemy 0,5 kg. mąki, wlewamy szklankę wody,
mieszamy i odstawiamy na kilka godzin
Po upływie kolejnych kilu godzin (np. po południu) z przygotowanego ciasta wyjmujemy niewielką ilość do słoika i to będzie zakwas do następnego wypieku. Zakwas może być przechowywany w lodówce przez okres ok. tygodnia, natomiast w stanie zasuszonym może być przechowywany bardzo długo.
Do pozostałego ciasta dosypujemy kilogram mąki i dolewamy ok. 0,5 l.
wody, w której należy rozpuścić 3 solidne łyżeczki soli. Całość wymieszać i
umieścić po równo w brytfankach.
Od tego czasu
ciasto powinno wyrastać w brytfankach przez ok. 3 godziny.
Po 3
godzinach wkładamy ciasto do piekarnika. W moim przypadku jest to piekarnik
elektryczny ale może być również gazowy
Jeżeli mamy
możliwość ustawienia temperatury w piekarniku, to ustawiamy temperaturę 230
stopni przez pół godziny, następnie 200 stopni przez godzinę. W tym czasie po
całym mieszkaniu roznosi się piękny zapach.
Następnie
wyjmujemy chleb z piekarnika ( można go lekko spryskać wodą ) i czekamy aż
ostygnie.
Bardzo łatwe
i proste, żadna filozofia
PRACOCHŁONNOŚĆ
Pierwszy i
drugi etap wymagają dosłownie po kilka minut pracy.
Ostatni etap
(ten po którym wkładamy ciasto do brytfanek) zajmuje ok. 20 minut. Zmieszanie
całego ciasta wymaga nieco wysiłku fizycznego. Gdyby komuś nie starczyło siły,
można dolać więcej wody i zrobić rzadsze ciasto.
Garnka, w którym
przygotowujemy ciasto nie musimy myć za każdym razem. Należy jedynie zadbać o
to, aby garnek nie był przechowywany w wilgotnym pomieszczeniu gdyż grozi to
pojawieniem się pleśni. Jeżeli natomiast resztki ciasta na ściankach garnka
ulegną zasuszeniu, w niczym to nie przeszkadza, a wręcz stanowi dodatkowy
zakwas przy następnym wypieku.
SKĄD WZIĄĆ MĄKĘ?
Mąkę można
zakupić np. na bełchatowskim targowisku. Są tam dwa stoiska z tego typu
asortymentem. Kilogram mąki żytniej można tam zakupić za ok. 3-3,5 zł. Worek
25- kilogramowy kosztuje 70 zł. Podobno najlepsza jest mąka z młyna Stoisław.
RACHUNEK EKONOMICZNY
Obecnie 3 kg.
chleba w sklepie kosztuje ok. 17 zł (0,8 kg chleba kosztuje 4,50 zł.)
Koszt
upieczenia 3 kg. własnego chleba w warunkach domowych wynosi ok. 8-10 zł wliczając w
to zużycie prądu (ewentualnie gazu). Walory smakowe, zapachowe i zdrowotne –
bezcenne.
SMACZNEGO
!
Jarek
jarczeslaw@tlen.pl
Komentarze
Prześlij komentarz