Najprostszy i najmniej pracochłonny przepis na chleb z mąki żytniej

 


Aby upiec chleb żytni na zakwasie wystarczy mieć solidny garnek, solidną drewnianą łyżkę, mąkę żytnią, sól, trochę wody, piekarnik i odrobinę chęci. Niezbędną rzeczą jest również posiadanie zakwasu. Zakwas jest to niewielka ilość surowego ciasta pozostawiona z poprzedniego wypieku. Można taki zakwas wyhodować samemu w ciągu kilku dni poprzez mieszanie mąki z wodą w słoiku  do czasu aż bakterie zawarte w mące zaczną pracować i widoczne będą wewnątrz słoika pęcherzyki powietrza. Problem w tym, że taki świeżo wyhodowany zakwas jest dosyć słaby, najlepiej jest zaopatrzyć się w zakwas  w pobliskiej piekarni albo u kogoś, kto już od dawna zajmuje się pieczeniem chleba. Gdyby ktoś potrzebował i miał niedaleko, to mogę poczęstować swoim.

Poniższy przepis dotyczy wypieku chleba z 2 kilogramów mąki żytniej, czyli docelowo otrzymujemy ok. 3 kg, chleba w dwóch bochenkach. Oczywiście można zmniejszyć składniki o połowę i upiec 1 chleb z jednego kilograma mąki albo proporcjonalnie dobrać składniki według potrzeb

ZACZYNAMY

Do garnka wprowadzamy zaczyn




Dosypujemy 0,5 kg mąki i dolewamy szklankę (ok.250 ml.)przegotowanej i wystudzonej wody. Całość należy wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na kilka – kilkanaście godzin (np.  na noc.)











Po ok. 10-12 godzinach (np. rano) ponownie dosypujemy 0,5 kg. mąki, wlewamy szklankę wody, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin

Po upływie kolejnych kilu godzin (np. po południu) z przygotowanego ciasta wyjmujemy niewielką ilość do słoika i to będzie zakwas do następnego wypieku. Zakwas może być przechowywany w lodówce przez okres ok. tygodnia, natomiast w stanie zasuszonym może być przechowywany bardzo długo.




 

Do pozostałego ciasta  dosypujemy kilogram mąki i dolewamy ok. 0,5 l. wody, w której należy rozpuścić 3 solidne łyżeczki soli. Całość wymieszać i umieścić po równo w brytfankach.



Od tego czasu ciasto powinno wyrastać w brytfankach przez ok. 3 godziny.

Po 3 godzinach wkładamy ciasto do piekarnika. W moim przypadku jest to piekarnik elektryczny ale może być również gazowy

Jeżeli mamy możliwość ustawienia temperatury w piekarniku, to ustawiamy temperaturę 230 stopni przez pół godziny, następnie 200 stopni przez godzinę. W tym czasie po całym mieszkaniu roznosi się piękny zapach.

Następnie wyjmujemy chleb z piekarnika ( można go lekko spryskać wodą ) i czekamy aż ostygnie.



Bardzo łatwe i proste, żadna filozofia

PRACOCHŁONNOŚĆ

Pierwszy i drugi etap wymagają dosłownie po kilka minut pracy.

Ostatni etap (ten po którym wkładamy ciasto do brytfanek) zajmuje ok. 20 minut. Zmieszanie całego ciasta wymaga nieco wysiłku fizycznego. Gdyby komuś nie starczyło siły, można dolać więcej wody i zrobić rzadsze ciasto.

Garnka, w którym przygotowujemy ciasto nie musimy myć za każdym razem. Należy jedynie zadbać o to, aby garnek nie był przechowywany w wilgotnym pomieszczeniu gdyż grozi to pojawieniem się pleśni. Jeżeli natomiast resztki ciasta na ściankach garnka ulegną zasuszeniu, w niczym to nie przeszkadza, a wręcz stanowi dodatkowy zakwas przy następnym wypieku.



 

SKĄD WZIĄĆ MĄKĘ?

Mąkę można zakupić np. na bełchatowskim targowisku. Są tam dwa stoiska z tego typu asortymentem. Kilogram mąki żytniej można tam zakupić za ok. 3-3,5 zł. Worek 25- kilogramowy kosztuje 70 zł. Podobno najlepsza jest mąka z młyna Stoisław.



RACHUNEK EKONOMICZNY

Obecnie 3 kg. chleba w sklepie kosztuje ok. 17 zł (0,8 kg chleba kosztuje 4,50 zł.)

Koszt upieczenia 3 kg. własnego chleba w warunkach domowych wynosi ok. 8-10 zł wliczając w to zużycie prądu (ewentualnie gazu). Walory smakowe, zapachowe i zdrowotne – bezcenne.

                                        SMACZNEGO !

Jarek

jarczeslaw@tlen.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Młócenie zboża