W sobotę przy pieczeni chleba robiono masło , twarogi i sery
Masło robiono w kierzance drewnianej, wlewało się do niej śmietanę i tłuczkiem który miał ubijak trzepało się masło czas ubijania masła zależał o wykonywanych ruchów ubijania jak również od jakości śmietany. Z trzech litrów dobrej śmietany otrzymywało się około jednego kg. masła i około dwóch litrów dobrej maślanki do ziemniaków.
Jak było mniej śmietany ,masełko mażna było urzepać recznie w zamniętej butelce,silnie potrząsając. Sposób robienia tak masła znam z praktyki.
OdpowiedzUsuńZosia.
Jak ktoś nie miał drewnianej kierzanki, to do produkcji masła można było zastosować zwykłą bańkę od mleka. Kładło się bańkę na kolana i mocno potrząsało. Ważną sprawą było to, aby mleko miało odpowiednią temperaturę. Gdy było za ciepłe, lub za chłodne to praca nie przynosiła efektu.
OdpowiedzUsuńJarek